Bringing the Hacienda to Hong Kong

Later tonight I’m seeing Greg Wilson DJ at Kee Club here in Hong Kong. He used to play at the legendary Hacienda in Manchester back in the 80s and 90s. A great time for music in the industrial city. I’ve read tons of books on Hacienda and the Manc music scene and while living there I wrote a bit about it.

Unfortunately the Hacienda got demolished and made into flats and a Sainsbury’s after it closed in 1997. All that’s left are some signs on the wall – of all the legends who played there: The Smiths, Madonna, New Order, etc.

And Greg Wilson. Apparently he was the first UK DJ to mix records on TV, and you’ll have to watch this hillarious video of it.

“Wouldn’t people be annoyed that you scratch up their records?”

Wilson’s also got a cool blog where he writes about being a DJ, check it out here

You’ll never see the hacienda. It doesn’t exist. The hacienda must be built.

As I mentioned I did a few articles on the Manc music scene. This one wasn’t published anywhere but used for my journalism degree – in Norwegian, so only for my Norwegian readers at this point:

“INDIE MEKKA

Bli med på pilegrimsreise til Manchester.

For noen er Manchester bare et ord som etterfølges av United, en trist industriby i Nord-England berømt for den industrielle revolusjon, gjengdrap, tekstiler og den første datamaskin. Men for andre er det en by omsvermet av drømmer, myter og legender om byens musikalske gullalder.


Det er en regnfull torsdags morgen vi treffer Craig Gill, trommis i Inspiral Carpets og tidligere DJ på den legendariske klubben Hacienda, på Hotel Radisson i Manchester sentrum. Han er dessuten vår guide til byens musikalske fortid. Lyden av klikkende hæler på det blanke gulvet akkompagneres av regnet utenfor, og det er vanskelig å tro at det faktisk var her Sex Pistols sådde frøet til det som skulle bli byens store musikkeventyr. Konserten i 1976 har blitt legendarisk, og selv om det bare var 40 mennesker til stede, har den fått store ringvirkninger. Blant publikum den gangen var alle de som senere skulle bli viktige for Madchester scenen: Morrissey, Tony Wilson, Peter Hook, Mark E. Smith, Ian Curtis og Martin Hannett, blant annet.

Glorifisering

På samme måte som United fans fra hele verden inntar Old Trafford for å møte sine helter, får byen tilreisende musikknerder som kommer for å se huset der Morrissey og Marr møttes, handle på Johnny Roadhouse, musikkbutikken som vises i Oasis´”Masterplan” video og ta en drink på Badly Drawn Boy´s utested, Big Hands.

– Folk i alle aldre fra hele verden kommer og vil ha omvisninger, sier Gill og legger til at det har blitt mer etter at filmer som ”24 hour party people” og fjorårets ”Control” nådde et yngre og større publikum. Boka ”1 Top Class Manager”, som består av Joy Division manager Rob Grettons notater, ble publisert denne uken og er enda et ledd i glorifiseringa rundt musikken som vokste fram her på 80-talet.

Musikalsk mystikk

Det ligger et teppe av musikalsk mystikk over Manchester. Så nær sagt som hver gate, hvert hushjørne har en historie knyttet til seg om et eller annet band, og Craig Gill kan alle. Med et drømmende blikk forteller han om den gangen tv-verten og sjefen for Factory records, Tony Wilson, spurte Inspiral Carpets om å spille på programmet hans, og den gangen Noel Gallagher fra Oasis var roadien deres, men med brukket ben:

– We were the only band who carried our roadie around!

Med sikre steg tar han oss med til det tidligere øvingsstudioet Boardwalk, konsertscenen G-Mex og forbi puben Tetley der Ian Curtis hadde sitt første stevnemøte med kona Debbie.

The Hacienda

Men det stedet som er omgitt av de største mytene, de villeste historiene og flest rykter, finnes ikke lenger. The Hacienda, den legendariske klubben som på 80- og 90-tallet forandret moderne musikk og ungdomskultur for alltid, og Manchester fra en skitten, trist industriby til et økonomisk og kulturelt senter, ble nedlagt i november 1992. Men vender man tilbake til det tidligere Hacienda, som nå er blitt omgjort til leiligheter, kan man på vinduene lese lister over hvem som har spilt her. The Smiths, 1983. Joy Division. Boy George. Stone Roses. Take That. Til og med Madonna spilte her, rett før hun slo igjennom. Det var her Gill DJet, og han peker stolt på navnet sitt, som også er der.

Hacienda ble styrt som et demokrati, der alle bestemmelser ble stemt over, som lønn og barpriser.

– Hacienda was mad, sier Mick, en lokal pubeier og tidligere ansatt på klubben.

– En gang skulle jeg vaske gulvet, men fant ingen mopp. Så jeg spurte Hooky (Peter Hook, New Order) om penger til en og han svarte at kassa var tom, de hadde rett og slett ikke penger til det. Senere den kvelden dro alle ut og festet for hundrevis av pund fra kassa!

Gill nikker når jeg videreformidler dette, og sier at klubben overlevde på pengene fra suksessbandet New Order. Ikke overraskende hadde Hacienda en gjeld på en halv million etter bare 6 måneder i drift. Den musikalske suksessen var det ingenting å si på, derimot.

– The dream has ended

På veien tilbake etter min musikalske rundtur spør jeg Gill om hva han synes om dagens musikkscene i Manchester. Han rister på hodet, og snakker om mangel på uavhengighet og band som flytter til London.

– The dream has ended. Creation doesn’t exist.

De tusener av musikkfans som fremdeles kommer til Manchester for å fråtse i mytene vil nok være uenige.”

2008. Copyright: Maren Kvamme Hagen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: